نیدل استیک شدن به چه معناست؟ شاید با این اصطلاح در زمینه آرایش دائم مواجه شده باشید و ندانید چیست. در واقع به هر نوع سوراخ شدن پوست توسط سوزن یا جسم نوک تیز به طور تصادفی در زمان کار، نیدل استیک گفته میشود. این اصطلاح حتی در اقدامات پزشکی هم کاربرد دارد. برای مثال ممکن است در زمان تزریقات، جراحی، آزمایش خون و سرم تراپی این اتفاق به صورت تصادفی برای هر فردی بیفتد. با اقدامات به موقع و لازم میتوان ریسک خطرات پیش رو بعد از این اتفاق را کاهش داد یا از بین برد. خطر و اخطار را جدی بگیرید و هیچ گاه فکر نکنید که این اتفاق برای شما رخ نمیدهد. اما این به این معنا نیست که شما احساس ناامنی کنید. در ادامه این مطلب از وب سایت استاد غزل زرگریان، بهترین سالن آرایش دائم با ما همراه باشید تا بیشتر با این اصطلاح آشنا شوید.
مدیریت مواجهه با نیدل استیک و روشهای مراقبت از آن
یکی از عوامل خطرناک و تهدید کننده در زمینه ریموو تاتو، میکروپیگمنتیشن و…. نیدل استیک است. این اتفاق در زمانهای مختلفی از کار ممکن است رخ دهد. برای مثال این اتفاق ممکن است زمانی که پیگمنتر بخواهد تزریق رنگدانهها را انجام دهد رخ دهد. یا شاید هم در زمان جدا کردن سوزن از دستگاه تاتو و دور انداختن سوزن این اتفاق ممکن است رخ دهد. در کل بعد از این اتفاق باید بدانید که چگونه رفتار کنید و راههای مراقبت از آن را بلد باشید.
زخمهایی که با سوزن چند سر یا سوزن میکروبلیدینگ ایجاد میشوند نسبت به زخمهایی که با سوزن تک سر ایجاد شدهاند به مراقبتهای بیشتری نیاز دارند. ممکن است که نیدل استیک شدن بدون خونریزی و یا خونریزی ضعیف باشد. گاهی ممکن است برش عمیقی با سوزنهای میکروبلیدینگ ابرو به پوست وارد شود. به همین دلیل باید حتما بخیه انجام شود. زمانی که این اتفاق برای شما رخ داد طبق مراحل زیر عمل کنید:
- به هیچ عنوان زخم را فشار ندهید. چون بعد از از اینکه فشار را رها کنید یک خلا نسبی در پوست ایجاد میشود. به همین دلیل خون به درون عروق پوستی نفوذ پیدا میکند.
- محل زخم را زیر شیرآب نگهدارید و نگذارید خون جاری شود.
- سپس محل زخم را با آب و صابون به آرامی به مدت 3 الی 5 دقیقه بشویید.
راهکارهایی برای بعد از نیدل استیک
بعد از اینکه این اتفاق برای شما رخ داد باید به زخم تاتو اهمیت زیادی دهید تا زخم شما عفونت نکند. ازجمله راههایی که باید در زمان مواجه با نیدل استیک انجام دهید عبارت است از:
- محل زخم را با صابون و آب فراوان به مدت 15 دقیقه بشویید. از فشار دادن یا ماساژ دادن زخم خودداری کنید. فقط باید محل زخم را را به مدت 15 دقیقه زیر آب بگیرید.
- به اورژانس مراجعه کنید و فرآیند درمان را شروع کنید. اگر اورژانس داروی خاصی برای شما تجویز نکرد به درمانگاههای عفونی مراجعه کنید. درمانگاههای عفونی قرصهایی بریا شما تجویز میکنند که اگر آنها را مصرف کنید از خطر ابتلا به ویروس ایدز در امان هستید.
- حتما بعد از این اتفاق، آزمایش دهید. سادهترین راه برای متوجه شدن بیماری، دادن آزمایش است. اگر مشتری شما به هیچ بیماری مبتلا نباشد شما از خطر ابتلا به بیماری در امان هستید.
خطرات نیدل استیک شدن بدون خونریزی
این اتفاق گاهی بدون خونریزی و یا خونریزی کمی اتفاق میافتد که باعث عوارض جبران ناپذیری مثل ایدز، هپاتیت B و هپاتیت C و یا سایر بیماریهای عفونی میشود. با این اتفاق فرد تا آخر عمر با مشکلاتی مواجه میشود. شیوع این عارضه با عوامل مختلکننده تمرکز شامل شلوغی، حجم کاری، شیفت کاری، حواسپرتی، عجله کردن، خستگی و ناکافی بودن آموزش و کم تجربگی ارتباط مستقیم دارد. با وقوع Needlestick بزرگترین نگرانی که وجود دارد بیماریهای زیر است:
هپاتیت B
یکی از بیماریهای ویروسی که کبد را هم درگیر میکند بیماری هپاتیت B است. این بیماری با احتمال 30 درصد در زمان نیدل استیک شدن ممکن است اتفاق بیفتد. از حمله علائم این بیماری عبارت است از: احساس خستگی مفرط ، تب خفیف ، سردرد ، کاهش اشتها ، استفراغ ، اسهال ، یبوست و درد عضلات و مفاصل و کهیر. اما متاسفانه بسیاری از مبتلایان به این بیماری بدون علامت هستند.
هپاتیت C
این بیماری مثل یک سرماخوردگی معمولی است ولی حیات بیمار را به خطر میاندازد. این بیماری به تذریج به کبد بیمار آسیب زیادی وارد میکند. حتی ممکن است این بیماری به مرور زمان به سرطان تبدیل شود. از جمله علائم این بیماری عبارت است از: تهوع ، استفراغ ، اسهال ، بی اشتهایی ، کاهش وزن ، زردی یا یرقان و خارش پوست. در موارد پیشرفته فرد دچار هپاتیت مزمن و التهاب و سرطان کبد میشود. احتمال ابتلا به هپاتیت C در زمان نیدل استیک شدن بین 3 تا 5 درصد است.
احتمال انتقال ایدز با نیدل استیک
ویروس HIV باعث کاهش توانایی سیستم ایمنی بدن میشود. به طور کلی با این بیماری کل سیستم دفاعی بدن به خطر میافتد. احتمال انتقال ایدز با Needlestick شدن حدود 8 درصد است.
راههای جلوگیری از Needlestick و رعایت پروتکل نیدل استیک شدن
پیگمنتر باید آموزشهای بهداشتی و اقدامات عملی مانند واکسیناسیون (واکسن کزاز، هپاتیت و..) را انجام دهد. یکی دیگر از راههای جلوگیری از نیدل استیک شدن این است که حتما سوزن تاتو باید ضدعفونی شود. چراکه ایجاد زخم با سوزن استرلیزه شدن هیچ خطری برای مشتری ندارد. اما در صورتی که سوزن ضدعفونی نشده باشد خطراتی مانند ابتلا به ویروس هپاتیت بی (HBV)، هپاتیت سی (HCV)، اچ آی وی (ایدز یا HIV) مشتری را تهدید میکند. ایدز و هپاتیت C واکسنی ندارند، اما هپاتیت B واکسن دارد و باید پیگمنتر حتما آن را تزریق کرده باشد. میتوانید برای پیشگیری از ورود سوزن به پوست از لولههای آزمایش در جا لولهای قبل از تزریق نمونه، استفاده کنید. به طور کلی راههای جلوگیری از این اتفاق این است که موارد و پروتکلهای زیر را رعایت کنید:
- مراقبت پیگمنتر در زمان نصب سوزن بر روی دستگاه میکروپیگمنتیشن یا تاتو
- دقت و مراقبت زیاد پیگمنتر در زمان کار
- در زمان باز کردن سوزن باید دقت زیادی داشت.
- حتما در زمان جمع و جور کردن میزکار باید مراقب باشید.
- در زمان انداختن سوزن به سیفنی باکس (Safety Box) مراقب باشید.
- حتما از دستکش ضد نیدل استیک یا دستکشهای ضخیم استفاده کنید. این نوع دستکشها، برخورد سوزن به پوست را کم میکنند.
- پیگمنتر باید از کفشهای جلو بسته در زمان کار استفاده کند.
با این وجود اگر بازهم از مبتلا شدن به ایدز ترس دارید میتوانید قرصهای مخصوص HIV را مصرف کنید. این نوع قرصها تا ۷۲ ساعت بعد، شما از مبتلا شدن به ویروس ایدز محافظت میکند. چنانچه این اتفاق برای شما افتاد کاملا خونسرد باشید و آرامش خود را حفظ کنید. سپس به بیمارستان مراجعه کنید.