در پاسخ به اینکه ریزش مژه تا چه حد طبیعی است میتوان گفت ریزش مژه بین 1 تا 5 عدد در روز کاملا طبیعی است. چراکه مژههای جدید هر 6 تا 10 هفته یکبار جایگزین میشوند. اما در صورتی که ریزش مژهها با سرعت بیشتری رخ دهد، باید به دنبال علت ریزش مژه و راهکارهای درمان ریزش مژه باشید.
علل اصلی ریزش مژه شامل استفاده از لوازم آرایشی نامرغوب، آلوپسی، سرطان پوست، استرس، ریزش مو آره آتا، عفونتهای باکتریایی و ... است. برای درمان خانگی ریزش مژه میتوان ماساژ پلک، استفاده از چای سبز، روغن زیتون، روغن کرچک، امینت مژه، روغن های گیاهی و .. را امتحان کرد.
در ادامه این مطلب از وب سایت مرکز غزل زرگریان، بهترین سالن آرایش دائم قصد داریم به بررسی علت ریزش مژه، ریزش مژه بعد از اکستنشن، مرحله کاتاژن مژه و آناژن مژه و .. بپردازیم و به پرسشهای شما از قبیل کمبود چه ویتامینی باعث ریزش مژه میشه؟ و بهترین راهکارهای درمان و تقویت مژه ها آشنا سازیم.
منظور از ریزش مژه چیست؟
مژهها همانند مو سر چرخه طبیعی رشد دارند و در این فرآیند مژههایی که به سن بلوغ میرسند با جدایی از ریشه ریزش پیدا خواهند کرد. با وجود این فرآیند مژههای جدید جایگزین میشود و چشمهای جذاب و شادابی خواهید داشت. فرآیند رشد مژه به شرح زیر است:
- فاز آناژن مژه: رشد مژه در فاز آناژن مژه آغاز شده و بین 4 تا 10 هفته طول میکشد. در این مدت رشد مژهها بسیار آهسته و حدود 0.12 تا 0.14 میلیمتر خواهد بود.
- مرحلهی کاتاژن مژه: در فاز کاتاژن مژه، مژهها رشد کردهاند اما به دلیل عدم دریافت مواد مغذی، فولیکول آنها از بین میروند.
- فاز نلوژن: این فاز به مرحله استراحت مژه معروف است. چرخه زندگی طبیعی یک مژه حدود یکسال است که این مدت برای افراد مختلف، متفاوت است.
زمانی که چرخه طبیعی رشد مژه (3 فاز آناژن، کاتاژن و تلوژن) برهم بخورد و بین ریختن مژه تا رشد مجدد آن فاصله زیادی ایجاد شود، باید نگران بروز مشکل ریزش مژه شوید. در این مواقع بهتر است از راهکارهای درمانی استفاده نمایید.
علت ریزش مژه چیست؟
دلایل زیادی وجود دارد که باعث ریزش مژهها در افراد مختلف میشود. در ادامه به دلایل این موضوع میپردازیم:
استفاده زیاد از ریمل و مواد آرایشی نامرغوب
ریزش مژه بعد از اکستنشن و استفاده طولانی از مواد آرایشی بیکیفیت و مواد اکستنشن مژه و فر مژه بوجود میآید. این مشکل در برخی از افراد با از دست دادن کامل مژهها و آلرژی همراه است. برای نمونه هنگام پاک کردن ریمل و مواد آرایشی چشم و فشار بیش از حد به آن موجب ریختن و نازک شدن تارهای مژه خواهید شد.
سرطان پوست از علت ریزش مژه
ریزش مژه در برخی مواقع به علت سرطان پوست در ناحیه پلک است. با گسترش سلولهای مضر، سرطان میتواند رشد مژه را قطع کند.
آلوپسی از دلایل ریزش مژه
آلوپسی یک بیماری خود ایمنی است که باعث میشود بدن به فولیکولهای مو حمله کرده و باعث ریزش کامل، جزیی یا دورهای مو در بدن، سر یا صورت شود. این بیماری قابل درمان نیست. اما با راهکارهای پزشکی میتوان آن را کنترل کرد.
تیروئید
تیروئید غدهای در گردن بوده که نقش کنترل هورمونهای بدن را برعهده دارد. پرکاری و کم کاری تیروئید باعث ریزش مژه و مو سر میشود. افراد مبتلا به تیروئید با لکههای طاس روی سر، ابرو و مژههای خود روبرو خواهند شد.
در نتیجه اینگونه افراد با ریزش مو شقیقه، ریزش مژه و ابرو روبرو خواهند بود. بهترین راه برای این افراد استفاده از تکنیکهای میکروبلیدینگ برای ریزش ابرو و تاتو اسکالپ سر برای ریزش مو شقیقه است.
فشار و استرس مزمن از علل ریزش مژه
استرس و اضطراب آسیب زیادی به عملکرد بدن میرساند و باعث از بین رفتن مژهها خواهد شد. بدن با تحمل فشار عصبی ناشی از استرس در متابولیسم تغییراتی ایجاد میکند که این تغییرات سبب ترشح هورمون کورتیزول میشود. این نوسانات ناشی از استرس منجر به ریختن و نازک شدن تار مژه میگردد.
تریکوتیلومانیا تاگل
تریکوتیلومانیا بیماری اختلالی کنترل تکانه است. در این بیماری فرد به کندن مژه و مو سر و ابروی خود علاقهمند است. این بیماران به سبب جدا کردن مو سر یا مژه و ابرو خود از ریشه باعث میشوند در مدت زمان کمی بخش زیادی از مژهها از بین بروند.
این بیماری اغلب در کودکان و نوجوانان به خصوص در سنین بلوغ اتفاق میافتد. اما برخی افراد در سنین بزرگسالی نیز ممکن است به تارهای مژه خود آسیب برسانند. در صورتی که فرد اقدام به درمان کند، میتواند منجر به توقف این عارضه گردد.
ریزش مو آره آتا
درست مانند مو سر، مژهها هم میتوانند دچار ریزش سکهای یا آره آتا شوند. این نوع ریزش باعث خالی شدن بخشهایی از مژه میشود و به صورت ناگهانی اتفاق خواهد افتاد.
ریزش مو سکهای معمولا از نشانههای بیماری خود ایمنی است و در صورت اختلال در سیستم ایمنی بدن رخ خواهد داد. در موارد شدیدتر این بیماری در مو سر و ابروها نیز دیده میشود.
کاهش وزن ناگهانی
یکی از دلایل و علل ریزش مژه، رژیمهای لاغری غیر اصولی که در آن مقدار مورد نیاز کالری به بدن نمیرسد. با از دست رفتن مواد معدنی موجود در بدن هنگام کاهش وزن ناگهانی در درجه اول آسیب پذیرتری مو افزایش مییابد.
بلفاریت یا التهاب پلک
قرمزی لبههای پلک و تورم در این ناحیه در صورت عدم توجه گسترش پیدا میکند و پلکها کاملا متورم و ملتهب خواهند شد و ریزش مژه رخ میدهد.
درماتیت سبوره
تورم پلک و پوسته ریزی این قسمت، خارش لبههای آن و احساس سوزن سوزن شدن در لبه پلکها و خشکی پلکها از علائم این بیماری به شمار میرود. در صورت عدم درمان به موقع درماتیت سبوره، گسترش عفونت انگلی در چشمها را به دنبال خواهیم داشت که حتی ممکن است به بینایی شما آسیب برساند.
عفونتهای باکتریایی
بیماریهایی مانند سرخک یا آبله و تب مخملک باعث نازک شدن مژهها و در نهایت ریزش آنها خواهد شد. البته این دست از ریزشها موقتی بوده و معمولا با درمان بیماری به طور کامل برطرف خواهد شد.
مصرف خودسرانه داروها از علل اصلی ریزش مژه
یکی از علل اصلی ریزش مژه مصرف خودسرانه برخی از داروها میباشد. بنابراین باید از استفاده از دارو بدون تجویز خودداری کنید و در صورت مشاهده عوارض حتما از پزشک مراجعه نمایید.
سل پوستی یا جذام چشمی
نشانههای این بیماری بیشتر با دانههای ریز در اطراف پلکها و احساس تورم و خارش در این ناحیه خود را نشان میدهد. این بیماری از علل شایع ریزش مژهها بوده و روشهای مختلفی برای درمان آن وجود دارد.
سایر علل ریزش مژهها عبارتند از:
- بیماریهای التهابی مزمن مانند پسوریازیس، آرتریت روماتوئید، لوپوس و اسکلرودرمی
- کمبودهای غذایی
- تغییرات هورمونی مانند تغییرات یائسگی و…
- شیمی درمانی و پرتو درمانی
- تغییرات در متابولیسم بدن
- بیماریهای خود ایمنی
- اگزما
- خوابیدن با آرایش چشم
راهکاری درمان و تقویت مژه ها
بهترین راهکار برای درمان قطعی ریزش مژه این است که عوامل ریزش آن را در سریعترین زمان شناسایی و متوقف کنید. بعد از آن میتوانید از درمان خانگی ریزش مژه و روشهای تقویت مژه کمک بگیرید. در ادامه به بهترین روش درمان ریزش مژه خانگی و سنتی اشاره کردهایم:
ماساژ چشم و پلک
ماساژ چشمها و پلکها از راحتترین ترفندهای درمان ریزش مژه است. با این کار بدون پرداخت هزینه شما به گردش خون موجود در تار مژهها کمک خواهید کرد. بنابراین ماساژ چشم روشی بسیار کاربردی در درمان ریزش و افزایش طول مژه میباشد.
چای سبز از راهکارهای درمانی ریزش مژه
گذاشتن کیسه چای سبز بر روی پلکها به دلیل داشتن فلاونوئید و پلیفنولی سبب افزایش طول مژه و جلوگیری از ریزش آن میشود. علاوه بر این، این کار سبب رفع خستگی و ایجاد آرامش در چشمهای شما خواهد شد.
روغن کرچک از روشهای درمان خانگی ریزش مژه
استفاده از این روغن به طول رشد مژه کمک میکند. ترکیب چند قطره روغن کرچک با روغن نارگیل و ماساژ بر روی مژه قبل از خواب شبانه به مرور زمان از ریزش آن جلوگیری خواهد کرد. حتما صبح، بعد از بیدا شدن اثرات روغن را از روی پلک پاک کنید.
استفاده از تکنیک لمینت مژه برای تقویت مژه ها
چنانچه ریزش مژه به طور کامل اتفاق نیفتاده است و دوست ندارید که مژههای خود را به طور کامل از دست دهید باید مژهها را تقویت کنید. لمینت مژه باعث تقویت تارهای مژه شده و در صورت استفاده از لوازم آرایشی، هیچ ریزشی نخواهید داشت.
روغن ویتامین E
این روغن از ترفندهای کاربردی در درمان خانگی ریزش مژهها میباشد. برای استفاده از آن کافیست کپسول ویتامین E را باز کنید و سپس روغن خارج شده را بر روی مژهها ماساژ دهید. این کار علاوه بر توقف ریختن تار مژه سبب تقویت و افزایش طول آن میشود.
روغن زیتون
روغن زیتون به سبب دارا بودن اسید چرب گزینه مناسبی برای ریزش مژهها به شمار میرود. استفاده از روغن زیتون و مالش آن روی مژه منجر به آبرسانی و تقویت فولیکول تار مژه میشود.
شستشوی صحیح مژهها
با روشهای اصولی باید مژهها را از آلودگیها تمیزنمود و مواد آرایشی را از روی آن حذف کرد. برای این کار نباید از پاک کنندههای آرایشی شیمیایی و یا شیر پاک کنهایی که به مژهها آسیب میرسانند استفاده کرد.
بهتر است مژهها را ابتدا با شامپو بچه شسته و بدون مالش پلک و با ملایمت اثرات مواد آرایشی را پاک کنید. توجه کنید کشیدن پلک در هنگام زدودن مواد آرایشی باعث آسیب به مژهها و ایجاد چروک در اطراف چشم میشود.
استفاده از روغن بادام
روغن بادام یکی از موثرترین روغنهای طبیعی برای حفظ سلامت مو به شمار میرود که در درمان ریزش مژهها نیز تاثیر فراوانی دارد. برای استفاده از این روغن ابتدا شانه ریمل را شسته و سپس روغن را با آن بردارید و روی مژهها بزنید. استفاده از انگشتان برای مالش روغن به سبب امکان آلوده بودن دست توصیه نمیشود.
ترکیبات روغن گیاهی
ترکیب روغن نارگیل، آرگان، آلوئه ورا، بادام و رزماری برای درمان مژهها بسیار کاربردی است. البته نیاز است تا برای تست عدم حساسیت هر یک را به صورت جداگانه استفاده کنید.
روغن هفت مغز
روغنهای بادام تلخ و شیرین، کنجد، سیاه دانه، فندق و کرچک روغن هفت مغز را تشکیل میدهند که استفاده از آنها سبب نرمی و لطافت مژههای شما میشوند.
استفاده از تقویت کنندههای مژه
Latisse یک داروی عالی برای درمان مژه است و با استفاده طولانی مدت از آن خطراتی از جمله تحریک چشم و پلک، رنگدانه سازی پوست و عنبیه و آتروفی چربی اطراف چشم را به همراه دارد. اما استفاده از سرمهای مژه هیچ خطری ندارند. از دیگر درمانهای مژه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف پروتئین
- مولتی ویتامین
- بیوتین
- ویتامین B کمپلکس
- آهن
- ویتامین آ و ث
- زینک
- نیاسین
- استفاده از روغن زرده تخم مرغ
چگونه از ریزش مژهها جلوگیری کنیم؟
در زیر به برخی از مهمترین راهکارهای جلوگیری از ریزش مژهها اشاره شده است:
- قبل از خواب حتما مواد آرایشی را از روی پلک و مژه پاک کنید.
- زمان پاک کردن آرایش چشم به مژه فشار نیاورید.
- از محصولات آرایشی مژه با کیفیت استفاده کنید.
- حتما از مرطوب کنندههای مرغوب برای اطراف چشم استفاده نمایید.
- مواد مغذی نظیر میوهها، سبزیجات و پروتئین را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
چه هنگامی برای ریزش مژهها باید به پزشک مراجعه کنیم؟
هنگامیکه مژه هر دو پلک شما و همچنین مو ابرو یا پوست سر شما دچار ریزش شد باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین زمانی که دچار تغییرات پوستی مانند قرمزی، خارش یا پوسته پوسته شدن شدید و احساس فشار در اطراف چشم و کاهش بینایی کردید نیز باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
کمبود چه ویتامینی باعث ریزش مژه میشه؟
مصرف مواد مغذی مانند پروتئین، بیوتین، آهن و نیاسین و مولتی ویتامینها موجب تقویت و افزایش رشد مژهها شده و حذف این مواد مغذی از رژیم غذایی ریزش مژه را به دنبال خواهد داشت.
آیا مژهها دوباره رشد میکنند؟
بله. همچون مو سر، مژهها دارای چرخه طبیعی رشد هستند و پس از اینکه یک تار مژه افتاد به جای آن مژه جدیدی رشد خواهد کرد و این فرآیند حدود 4 تا 10 هفته طول میکشد.
ریزش مژهها تا چه حدی طبیعی است؟
ریزش هر روز بین 1 تا 5 مژه امری کاملا طبیعی است.