آنچه در این مطلب میخوانید....
Toggleبسیاری از زنان و مردان شاهد ریزش مو شقیقه، خالی شدن شقیقه ها و عقب رفتن خط رویش مو خود هستند و به تدریج ناحیه پیشانی آنها پهنتر از قبل شود. ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان از دلایل اصلی ریزش موی شقیقه زنان و عوامل ارثی از دلایل اصلی ریزش مو شقیقه در مردان میباشد.
عقب رفتن خط مو سر در ناحیه شقیقه و خالی شدن شقیقه، اولین علائم طاسی در زنان و مردان است. نازک شدن مو در قسمت شقیقه میتواند مسئلهای نگرانکننده در اثر ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان باشد.
درصورت عدم درمان ریزش موی شقیقه در زنان و مردان این ریزش برگشتپذیر نبوده و پر شدن موهای شقیقه و رشد مجدد موهای شقیقه امکانپذیر نمیباشد. از اینرو یافتن علت ریزش مو شقیقه و علت خالی شدن شقیقه ها در زنان و مردان و راهکارهای درمان آن بسیار مهم است. افراد بسیار زیادی به دنبال رشد مجدد موهای شقیقه خود نیز میباشد. در ادامه این مطلب به بررسی تمامی این موارد و راهکارهای درمان ریزش موی شقیقه ها برای مردان و زنان پرداختهایم.
موضوع |
توضیحات |
---|---|
علت ریزش موی شقیقه |
|
علائم |
|
روشهای درمانی پزشکی |
|
روشهای خانگی |
|
پیشگیری |
|
چند راه عالی برای درمان ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان و رشد مجدد موهای شقیقه شامل درمان پلاسمای غنی از پلاکت، کاشت مو، میکرو اسکالپ شقیقه، درمان خانگی ریزش موی شقیقه و ... میشود.
در ادامه این مطلب از وبسایت غزل زرگریان، با ارائه لیستی جامع از مهمترین و شایعترین علت ریزش مو شقیقه در مردان و زنان، به شما خواهیم گفت که ریزش موی شقیقه چه علتی دارد و درمان هر کدام چگونه است؟ همچنین به بیان ترفندهای مؤثر برای درمان ریزش موی شقیقه و رشد مجدد موهای شقیقه، دلایل ریزش موی شقیقه و علائم رشد مجدد مو میپردازیم.
شقیقه مو کجاست؟
در ابتدا باید به این پرسش پاسخ داد که شقیقه مو کجاست؟ یا شقیقه سر کجاست؟ شقیقه مو، بخشی از شقیقه سر است که در دو طرف سر، نزدیک به استخوان گونه قرار دارد.
انواع ریزش مو شقیقه زنان و ریزش مو شقیقه مردان چیست؟
شقیقه مردان نیز مانند سایر قسمتهای سر، مستعد ریزش مو هستند، بهویژه در مردان مبتلا به ریزش موی الگوی مردانه.
شقیقه خالی، نتیجهای برای ریزش مو است که ممکن است در اثر طاسی مردانه یا سایر عوامل ایجاد شود. ریزش مو در شقیقه میتواند ناشی از عوامل ژنتیکی، هورمونها (به ویژه هورمون تستوسترون و دیهیدروتستوسترون یا DHT)، استرس، کمبود مواد مغذی و برخی بیماریها باشد.
در زنان، علل دیگری مانند ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان، بارداری و برخی داروها نیز میتوانند در ریزش موی شقیقهها موثر باشند. تشخیص دقیق علت ریزش مو نیازمند مشاوره با متخصص پوست و مو است. کاشت مو شقیقه خالی، یکی از روشهای درمانی برای ترمیم این نواحی خالی از مو است. در ادامه به مهمترین نمونههای ریزش شقیقه مو اشاره کردهایم:
آلوپسی آندروژنتیک
طاسی و یا آلوپسی آندروژنتیک از شایعترین انواع ریزش مو در ناحیه شقیقه است که هم در زنان و هم در مردان رخ میدهد.
ریزش موی آندروژنیک و یا و یا آلوپسی آندروژنتیک در وبسایت ویکیپدیا انگونه توصیف شده است؛
آلوپسی آندروژنیک مردانه یا طاسی مردانه ریزش مو تیپ مردانه را نمیتوان یک بیماری محسوب نمود. این وضعیت بهطور معمول در مردانی که از نظر ژنتیکی مستعد این وضعیت هستند اتفاق میافتد و در واقع نوعی پاسخ فیزیولوژیک بدن آنها به آندروژنها یا همان هورمونهای مردانه میباشد.
طاسی با الگوی مردانه از علل ریزش مو شقیقه مردان
ریزش مو در مردان، طاسی با الگوی مردانه شناخته میشود. این مدل ریزش مو که از شقیقهها شروع میشود، به تدریج به دیگر قسمتهای سر پیش میرود.
این مسئله باعث ایجاد خط مو جلو سر به شکل M میشود. در ادامه این روند، طاسی جزیی یا گستردهای بوجود میآید. این نوع طاسی اغلب بخشی از روند افزایش سن محسوب میگردد.
البته این نوع طاسی در اثر برخی از عوامل نیز تشدید خواهد شد. حدود 50 درصد از مردان بیش از 50 سال دچار این ریزش مو میشوند. اما ممکن است برخی از نوجوانان اوایل 20 سالگی نیز دچار طاسی آندروژنتیک شوند.
در تحقیقات علمی در حوزه پوست و مو نشان داده شده است که الگوی طاسی مرتبط با هورمونهای آندروژن که هم در زنان و هم در مردان وجود دارد، میباشد. به گفته محققان افزایش آندروژن در فولیکولهای مو سبب بروز موارد زیر خواهد شد:
- کوتاه و کمتوان شدن چرخه رشد مو
- ظریفتر و کوتاهتر شدن تارهای مو
- رویش مجدد مو با تاخیر ببشتری انجام میشود.
برای درمان ریزش موی شقیقه ها در مردان با این نوع طاسی، معمولا داروهای ماینوکسیدیل، فیناستراید و کاشت مو و همچنین لیزر درمانی سطح پایین مناسب است.
طاسی با الگوی زنانه از دلایل ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان و یا یائسگی
طاسی الگوی زنانه نوعی طاسی آندروژنتیک است که زنان در اثر ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان به آن دچار میشوند. اگرچه این عارضه در زنان اغلب موجب کمپشتی مو در قسمت تاج سر میشود، اما میتواند عقب نشینی مو از شقیقهها و خالی شدن شقیقهها نیز اتفاق بیافتد.
علت خالی شدن شقیقه ها در زنان اغلب ژنتیکی بوده و به دلیل ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان و یا در زنانی که به دوره یائسگی رسیدهاند، بیشتر مشاهده میشود. بهترین راه درمان ریزش موی شقیقه ها در زنان، مصرف قرص آهن است.
تلوژن افلوویوم
تلوژن افلوویوم نوعی ریزش مو است که در ناحیه اطراف شقیقهها رخ میدهد و سبب ریزش مو در اطراف تاج سر میشود. در چرخه رویش مو، فولیکولهای مو یک دوره تلوژن یا استراحت دارند. اما در این نوع عارضه سیکل طبیعی رویش مو متوقف شده و مو جدیدی برای جایگزین موهای ریخته شده وجود ندارد.
بیماری زمینهای یا محرکهای دیگری مانند استرس میتوانند علت ریزش مو شقیقه و این عارضه باشند. در زیر به برخی دیگر از دلایل تلوژن افلوویوم اشاره میکنبم:
- اختلال در عملکرد تیروئید
- استرس زیاد
- تب شدید
- کمبود مواد مغذی در بدن مثل کمبود آهن
- کمبود پروتئین
- تأثیر مصرف برخی از داروها مانند رقیقکنندههای خون، آمفتامینها و بتا بلوکرها
- استفاده و یا عدم استفاده از قرصهای ضدبارداری
- زایمان و عمل جراحی
بدلیل اینکه این عارضه بیماری زمینهای است پس از بهبودی فرد، رویش مجدد مو اتفاق میافتد. اما برای درمان این بیماری بهتر است به پزشک پوست و مو مراجعه کنید.
ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از اختلالات هورمونی شایع در زنان میباشد. که سبب ایجاد کیست در تخمدانها خواهد شد.
Polycystic ovary syndrome, or polycystic ovarian syndrome, (PCOS) is the most common endocrine disorder in women of reproductive age.[14] The name is a misnomer,[15] as not all women with this condition develop cysts on their ovaries. The name originated from the observation of cysts which form on the ovaries of some women with this condition. However, this is not a universal symptom and is not the underlying cause of the disorder.
سَندرُم تُخمدان پُلیکیستیک یا نشانگان تخمدان پُرکیستی شایعترین اختلالات غدد درونریز (آندوکرینوپاتی) در زنان و شایعترین علت نازایی ناشی از عدم تخمکگذاری است. نامگذاری این سندرم به دلیل وجود تخمدانهای بزرگ محتوی تعداد زیادی کیست کوچک (در اغلب زنان مبتلا و نه در همه) است که در لایه بیرونی هر تخمدان قرار گرفتهاند.
ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان به صورت ریزش مو شقیقهها و مهمترین علت ریزش مو از شقیقه ها میباشد. بر اساس نتایج حاصل در سال 2003 ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان احتمال دارد باعث ایجاد الگوهای طاسی زیر گردد:
- ریزش مو در ناحیه هر دو شقیقه
- ریزش مو در تمامی نواحی کل سر
- کم پشتی مو در اطراف تاج سر
از دیگر علائم تخمدان پلی کیستیک میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- قاعدگی نامنظم
- ناباروری
- افزایش وزن ناخواسته
- مو زائد در ناحیه صورت یا چانه
- منگولههای پوستی اطراف گردن یا زیر بغل
- آکنه و جوش
- تیرهتر شدن پوست زیر بغل، اطراف کشاله ران یا در چینهای گردن
جهت درمان ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان باید کاهش وزن انجام شود و قرصهای ضدبارداری هورمونی و داروهایی برای افزایش حساسیت سلولهای بدن به انسولین مصرف شود.
تاثیر کمبودهای تغذیهای در خالی شدن شقیقه ها
ریزش مو شقیقه ممکن است به دلیل کمبود پروتئین یا ویتامینها باشد.این کمبودها شامل پروتئین و بیوتین و آهن و عنصر روی میشود. برای درمان خانگی ریزش موی شقیقه باید اصلاح رژیم غذایی و گنجاندن منابغ غذایی غنی از پروتئین رعایت شود. علاوه بر آن ویتامینها و مکملها را مصرف کنید. همچنین با اصلاح سبک زندگی میتوانید، نشانه های رویش مجدد مو را در شقیقه سر خود ببینید.
آلوپسی کششی از دلایل ریزش مو شقیقه ای
آلوپسی کششی ناشی از فشارهای فیزیکی که به علت بستن محکم مو مثل دم اسبی میباشد. اینگونه فشارها باعث شکسته شدن تارهای مو و بروز التهاب و ریزش مو میشود.
بدین ترتیب به مرور زمان لکههایی فاقد مو در پوست سر بخصوص در شقیقهها ایجاد میشود. در این بیماری در صورت از بین بردن فشار فیزیکی از فولیکولهای مو، رویش مجدد مو و چرخه طبیعی آن باز میگردد.
عوارض جانبی داروها در ریزش موی شقیقه
برخی از افراد به دلیل مصرف برخی از داروها ممکن است باعث ایجاد ریزش مو حتی ناحیه شقیقه گردند که به آن آلوپسی دارویی میگویند. در زیر به برخی از داروهایی که سبب ایجاد ریزش موی شقیقه میشود اشاره شده است:
- داروهای هورمونی و ضدبارداری
- داروهای کاهش دهنده کلسترول
- داروهای ضد التهابی مثل داروهای آرتریت
- داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین، وارفارین و هپارین
- داروهای اختلالات تیروئیدی
با مشاهده شدت علائم ریزش مو پس از مصرف دارو باید به پزشک پوست و مو مراجعه کنید. پزشک در چنین شرایطی ممکن است دوز دارو را تغییر داده و یا داروی دیگری برای شما تجویز نماید. در اغلب موارد پس از 3 تا 6 ماه بعد از قطع مصرف دارو، رشد مجدد موهای شقیقه شروع میشود.
آلوپسی آره آتا
آلوپسی آره آتا نوعی بیماری است که با ریزش ناگهانی مو سر و ریزش موی شقیقه خود را نشان میدهد. افرادی که به این بیماری دچار میشوند ممکن است در ناحیه شقیقه سر دچار کم پشتی یا ریزش مو شوند.
آلوپسی اسکار
آلوپسی سیکاتریشیال اولیه یا آلوپسی اسکار به گروهی از اختلالات ریزش مو گفته میشود که باعث تخریب فولیکولهای مو و جایگزینی آن با بافت فیبروز خواهد شد.
درمان ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان در زنان و مردان به چه صورت است؟
برای درمان ریزش موی شقیقه ها در مردان و زنان توصیه میشود قبل از اینکه دیر شود با پزشک متخصص مشورت کنید. اگر در مراحل اولیه ریش مو، درمان ریزش شقیقه مو آغاز شود احتمال اینکه پیازهای مو همچنان فعال باشند، وجود دارد.
هنگامیکه دهانه فولیکول مو فیبروز گردد دیگر امکان درمان غیر تهاجمی وجود نخواهد داشت. پزشک متخصص پس از بررسی شدت و علت ریزش مو شقیقه در زنان و مردان، راههای درمانی را پیشنهاد میدهد. همچنین احتمال دارد باتوجه به مقدار ریزش ترکیبی از داروها، فوم و ژلهای موضعی را توصیه نماید.
از آنجایی که ممکن است درمانهای خانگی و درمان ریزش مو شقیقه طب سنتی موثر نباشند باید در ابتدا به دنبال پزشکی متخصص باشید. پزشک پوست و مو بسته به علت ریزش مو از شقیقه ها گزینههای زیر را توصیه میکند:
درمان PRP از روش های درمان ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان
روش پلاسمای غنی از پلاکت پی آر پی، یک روش درمانی بیخطر و بدون جراحی برای درمان ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان است که برای کنترل ریزش مو در شقیقهها تاثیرگذار میباشد. در این روش با استفاده از پلاکتهای استخراج شده از خون بیمار، امکان تحریک پیاز مو برای رویش مجدد مو در شقیقه ها بوجود میآید. این روش درمانی به میزان قابل توجهی در به تاخیر انداختن ریزش مو و بروز نشانه های رویش مجدد مو تاثیر دارد.
کاشت مو روش ساده برای درمان ریزش مو در شقیقه ها
این روش زمانیکه هیچ راه حلی موثر نبود آخرین چاره و درمان ریزش موی شقیقه ها در زنان و مردان است. زیرا احتمال بروز طاسی الگوی مردانه در سالهای بعد وجود دارد.
اسکالپ سر روش سریع و فوق العاده درمان ریزش مو شقیقه
اسکالپ سر یک روش عالی برای ریزش مو در شقیقهها است. با روش اسکالپ سر یا هاشور سر میتوانید بخشهایی از سر که خالی هستند، مانند شقیقه را پر کنید. اسکالپ سر با استفاده از دستگاه تاتو انجام میشود و در واقع تکنیک شبیه سازی مو طبیعی است و منجر به پر شدن موهای شقیقه میشود.
ترفند موثر برای درمان ریزش مو در شقیقه ها و رویش مجدد مو در شقیقه ها
به گفته انجمن پوست و مو آمریکا موثرترین درمان این نوع ریزش مو، مصرف داروهای ماینوکسیدیل و فیناستراید و انجام لیزر درمانی سطح پایین میباشد. مینوکسیدیل یا روگین Rogaine، یک نمونه دارو مورد تایید سازمان غذا و داروی ایالات متحده FDA است که برای رشد مو استفاده میشود. این ماده به صورت محلول موضعی و یا کف به درمان ریزش مو در شقیقه کمک میکند.
اغلب پزشکان پوست این دارو را به منظور حفظ نتایج PRP درمانی برای مردان و زنان تجویز میکنند. داروی فیناستراید نیز یک درمان موضعی مورد تایید FDA است که برای انواع مختلف ریزش مو بکار میرود. این دارو اغلب برای درمان ریزش مو ژنتیکی زنان و مردان مسن تجویز میگردد.
مزوتراپی برای رویش مجدد مو بعد از درمان تنبلی تخمدان
برخی مطالعات نشان میدهند که مزوتراپی برای رویش مجدد مو بعد از درمان تنبلی تخمدان میتواند در برخی موارد به بهبود رشد مو کمک کند، اما این نتایج همیشه قابل پیشبینی نیستند و عوامل بسیاری در موفقیت این روش تاثیرگذار هستند.
مزوتراپی شامل تزریق ترکیبات مختلف (مانند ویتامینها، مواد معدنی، و هورمونها) به پوست سر است. این تزریقات هدفمندانه برای درمان ریزش مو تنبلی تخمدان ممکن است به تحریک فولیکولهای مو و بهبود گردش خون در ناحیه کمک کنند، که میتواند به رشد مجدد مو کمک کند.
قبل از انجام هرگونه درمان ریزش مو ناشی از تنبلی تخمدان و برای رشد مجدد مو، بهتر است با یک متخصص پوست یا مو مشورت کنید. آنها میتوانند علت ریزش مو را تشخیص دهند و بهترین گزینه درمانی را برای شما توصیه کنند.
درمان خانگی ریزش موی شقیقه و پر شدن موهای شقیقه
در ادامه به چندین روش درمان درمان خانگی ریزش موی شقیقه با کمک ماسک خانگی برای پر شدن موهای شقیقه اشاره کردهایم:
- روغن زیتون
- آب پیاز
- حنا
- ژل آلوئه ورا
- چای سبز
- روغن نارگیل
- آب سیب زمینی جوشانده
- عسل
- شنبلیله
- روغن سیاه دانه
- روغن بنفشه
- ماسک دارچین و عسل و روغن زیتون
- ترکیب برگ چریش با چند قطره آب
- مصرف ماست، ماهی و اسفناج، لبو، شیرین بیان و کشک
استفاده از شامپوهای ضد ریزش مو برای رویش مجدد مو در شقیقه ها
برخی از ریزشهای جزیی احتمال دارد به دلیل مسدود شدن منافذ پوست سر رخ دهد. استفاده از برخی شامپوهای دارویی که برای منافذ از سلولهای مرده پوست تولید شدهاند، باعث جلوگیری از ریزش مو شقیقه میشوند.
داروی کتوکونازول قویترین محلول رویش مجدد مو
این داروها در برخی موارد مانند آلوپسی آندروژنتیک که در آن التهاب فولیکولهای مو منجر به ریزش مو میشود، میتواند به درمان ریزش مو کمک نماید. به همین دلیل نیز به عنوان قویترین محلول رویش مجدد مو معرفی میشوند.
داروی کتوکونازول به کاهش التهاب و بهبود قدرت و ظاهر مو کمک میکند. کتوکونازول به صورت شامپو نیز در بازار موجود میباشد که دارای غلظت کمتری کتوکونازول هستند. غلظتهای بیشتر به تجویز پزشک نیاز دارد.
کورتیکو استروئیدها از روشهای درمان ریزش مو شقیقه
برخی از افراد به تزریق کورتون جهت درمان یا جلوگیری از ریزش مو میپردازند. پزشکان در صورت لزوم هنگام وجود بیماریهایی مانند آلوپسی آره آتا از این روش درمانی استفاده میکنند. آلوپسی آره آتا منجر به ریزش مو فرد به صورت تکه تکه میشوند. کورتیکو استروئیدهای موضعی که به صورت کرم، لوسیون و سایر محصولات هستند نیز ممکن است ریزش مو را کاهش دهند.
ویتامین تراپی برای پر شدن موهای شقیقه
تجویز مولتی ویتامینها با ویتامینهای B و D به تنهایی ممکن است در کمک به جلوگیری از ریزش بیش از حد مو در ناحیه شقیقه خانمها تا حدی موثر باشد.
نور درمانی از روش های درمان ریزش مو ناشی از سندروم تخمدان
فتوتراپی با انرژی پایین ممکن است به خودی خود درمان کافی برای ریزش مو نباشد اما ممکن است برای تقویت اثرات سایر روشهای درمانی ریزش مو مانند ماینوکسیدیل موثر باشد.
ریزش موی شقیقه چه علتی دارد و درمان آن چگونه است؟
ریزش مو در شقیقهها میتواند ناشی از عوامل ژنتیکی، استرس، تغییرات هورمونی، کمبود مواد مغذی، یا بیماریهای زمینهای باشد. درمان، بسته به علت، میتواند شامل داروهای موضعی یا خوراکی، تغییر سبک زندگی، یا درمانهای تخصصی باشد.
هزینه پر شدن موهای شقیقه شدن موهای شقیقه ها چقدر است؟
هزینه درمان ریزش مو شقیقهای بستگی به نوع درمان شما دارد.
کمبود چه ویتامینی باعث ریز مو شقیقه میشود؟
کمبود مواد مغذی مانند ویتامینها، پروتئینها، اسیدهای آمینه و مواد معدنی منجر به ریزش و نازک شدن مو میشود. همچنین کمبود ویتامین B12،D و اسید فولیک ممکن است با ریزش مو مرتبط باشد.
راه های جلوگیری از ریزش موی شقیقه ها چیست؟
برای جلوگیری از ریزش مو شقیقه ها باید از پیچ خوردن و کشیدن مو خودداری کنید. همچنین استفاده از ابزارهای حرارتی که به مو آسیب میرسانند را کاهش دهید. سطح استرس را کاهش داده و مقدار کافی پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3 بخورید.